Velkommen til Full Potential

Nov 03, 2021
Anders Krokfoss

Jeg er så stolt av å være med på dette fantastiske teamet som nå lanserer et prosjekt som du ikke finner maken til. Prosjektet er like ambisiøst som det er viktig, tør jeg påstå.

For 12 år siden fikk jeg en alvorlig diagnose og autoimmun sykdom (Ulcerøs Kolitt). Det eneste tilbudet var symptomdempende medisiner - og ingen råd eller tips om hva jeg kunne gjøre selv med kunnskap og egeninnsats. Etter bare noen måneder med kraftige endringer i kosthold og livsstil så merket jeg klare forbedringer, og etter enda noen måneder var alle symptomene borte og legemidlene kastet i søpla. For godt. 

Jeg innså at livet jeg hadde levd gjorde meg syk. Og det var bare jeg som kunne endre til et liv som ikke gjorde meg sykere - men friskere.

Mitt liv - mine drømmer.

For meg er livskvalitet og mening et liv med energi, en kropp som spiller på lag og et klart hode. Alt dette har vært en mangelvare i store deler av mitt liv. Men så avgjørende for mitt liv og min livskvalitet at jeg var villig til å gjør "alt" for å oppnå dette. Deretter startet prosessen med å se på hva i min livsstil som trigget immunforsvaret og som negativt påvirket tarmmikrobiomet mitt. ALT fra stress, miljøgifter, kosthold, relasjoner, trening etc. Og ved å adressere alle faktorene samtidig som gjaldt for meg så snudde spiralen sakte men sikkert. 

Jeg ble kvitt de voldsomme symptomene for mange år siden. Men med årene har jeg blitt grådig. Holder ikke for meg lenger å bare være fri for symptomer og sykdom. Jeg har lyst til å oppnå mitt fulle potensiale! Enda mer energi, enda klarere hode, enda større fysisk kapasitet, enda flere gode venner, enda flere opplevelser - enda mer av alt det gode livet har å by på.

Men min vei er ikke nødvendigvis den samme som din vei. Mitt liv, mitt potensiale og mine drømmer er mine, og kanskje ikke de samme som dine. Derfor vil vi i Full Potential hjelpe deg med å nå ditt fulle potensiale og dine drømmer. 

 Men kosthold og livsstil kan vel ikke være så virkningsfullt?

De siste 10 årene har jeg fulgt tusenvis av mennesker som også har hatt et ønske om å forbedre sitt liv og helse gjennom kunnskap og egeninnsats. Og jeg må helt oppriktig si at jeg blir forbauset hver eneste dag over å se hvor enorm påvirkning vi med vår livsstil, kontakt med miljøet og naturen og kosthold har på vårt eget liv og vår egen helse. Jeg tør påstå at dette er svært underkommunisert. 

Hvorfor hører vi ikke mer om dette?

Når jeg leser om helse og livsstil i media kan det virke som det er "one-size-fits-all" dietter eller enkle kurer og "quick-fix" vi vil ha. Eller bare å akseptere tilstanden vår.

Jeg mener ikke nødvendigvis at dette alltid er feil - men for meg personlig blir dette alt for enkelt. For det må vel være en grunn til at media ikke skriver stort om verken alvorligheten eller kompleksiteten i denne helsekrisen, med kroniske sykdommer som nå 9 av ti europeere dør av - og hvor EU til og med mener de aller fleste tilfellene kunne vært unngått? For de underliggende årsakene er nå faktisk rimelig godt dokumentert.

I Full Potential følger vi tett situasjonen, forskningen som ligger til grunn og ikke minst bevegelsen mot fremtidens helsevesen i EU og ved amerikanske sykehus. Og vi vil alltid sørge for å formidle ny forskning, kunnskap og erfaring raskt til våre medlemmer.

Den vestlige livsstilen.

Kan det kanskje være vanskelig å ta inn over oss at den vestlige livsstilen som har gitt oss så mye velstand - også fører til denne epidemien av kroniske sykdommer? For det å endre livsstil vil vel føre til at jeg må gi avkall på så mye fint i livet mitt?

Etter å ha fulgt tusenvis av mennesker og ikke minst gjort store endringer i mitt eget liv - så vil jeg påstå følgende:

- Det er faktisk mulig å leve et sunt, friskt, rikt og meningsfylt liv med en livsstil som ikke trigger betennelse og uhelse.

Mange tenker nok at kosthold- og livsstilsendringer handler om å være veldig streng mot seg selv og kutte ut og unngå alt som er godt. Jeg er enig at endringer kan være utfordrende. Men jeg mener også at det fint er mulig å leve og spise enda mer variert og spennende og samtidig spille på lag med kroppen. Men da må vi utfordre enkle "one-size-fits-all" råd. Vi mennesker er faktisk svært ulike og lever helt ulike liv, i helt ulike miljø. Og vi har til og med helt ulike opplevelser av hva som er et godt og meningsfylt liv. 

Et liv som er tilpasset ditt miljø, din kropp og dine ambisjoner - er det kun du som kan ta ansvar for. Og skal du få til det så kan du ha behov for en guide i jungelen av mer eller mindre gode kosthold- og livsstilsråd vi blir bombardert med daglig. Det er Full Potential.

Felleskap

Forskning har vist at kunnskap om en sunn livsstil ofte ikke er nok alene til å få til varige gunstige endringer. Motstand fra omgivelsene, som fra familie eller kolleger, er faktisk skremmende vanlig. Det er ofte det sosiale presset som hindrer folk fra å gjøre det som helt opplagt er bra for helsa eller livet. Nettopp derfor er det så viktig at alle medlemmer i Full Potential opplever støtte fra både oss men ikke minst alle de andre medlemmene. Det verdenskjente sykehuset i USA Cleveland Clinic har nylig vist at fellesskap, inspirasjon og kunnskap kan være helt avgjørende for å kunne ta grep om helsa si. Vi har derfor opprettet vårt helt eget Full Potential Community hvor du kan få støtte og hjelp fra andre som er på sin reise mot et friskere og mer meningsfullt liv. 

Store endringer står foran oss.

Jeg har gjennom en årrekke vært så heldig å få arbeide tett med dyktige fagfolk, leger, kostholdseksperter, fysioterapeuter og andre som har valgt å søke ny kunnskap og erfaring blant de fremste ekspertene i verden innenfor Funksjonellmedisin og persontilpasset medisin. Jeg har også skrevet over 1000 forskningsbaserte artikler om persontilpasset medisin og hvordan miljøet og livsstil påvirker helsa. Det er for meg ingen tvil om at vi står foran dramatiske endringer i hvordan både helsevesenet og innbyggerne tenker om helsearbeid.

Harvard-professor Alessio Fasano sier i sin nye bok Gut Feeling at "det faktisk ikke er lenge siden vi trodde det utelukkende skyldtes flaks/uflaks og gener om vi fikk en kronisk sykdom". Men nå er det klart at det er miljøet og livsstilen som er det helt avgjørende, sier han.

Kunnskap som setter deg fri

Hos Full Potential får du en mengde kunnskap om alle de kjente miljø- og livsstilsfaktorene som spiller inn for helsa og livet vårt. Alt basert på tilgjengelig forskning, kunnskap og erfaring. Vi har spilt inn en omfattende mengde videoer hvor vi går dypt inn i en rekke relevante områder og temaer. Du vil også møte mange erfarne kursholdere som både jobber med sitt eget liv og ikke minst har lang erfaring innenfor en rekke relevante områder, som leger, kostholdseksperter, fysioterapeuter og flere. Du vil også kunne snakke med kursholderne og veilederne og få undervisningsveiledning.  

Seiglivede myter

"Alle mennesker er like"

"Det finnes en diett som er tilpasset alle mennesker"

"Kroniske sykdommer skyldes uflaks - du kan ikke gjøre noe"

«Lekk tarm er bare noe tull som ikke finnes» 

Hvis du har lyst til å lære mer om disse seiglivede mytene så skal du ikke se bort fra at Full Potential passer perfekt for deg. 

Hvis du har lyst til å vite mer om Full Potential, det vitenskapelige fundamentet og ikke minst våre erfaringer - så kan du se videoen fra Nordisk Ernæringskonferanse her

Jeg vil til slutt komme med en liten oppfordring: Kosthold- og livsstilstiltak kan være svært virkningsfullt og vi anbefaler derfor alle å gjennomføre endringer i samråd med sin lege og helsevesenet. 

Send oss gjerne mail hvis du har innspill eller spørsmål.

Velkommen til Full Potential.

Hilsen Anders 

Daglig Leder, Full Potential

Hold kontakten med oss å få nyheter og oppdateringer!

Sett deg på maillisten vår og motta de nyeste oppdateringene fra vårt team.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.