Erfaringer

Vår samarbeidspartner Funksjonellmedisinsk Institutt AS har i mange år drevet undervisning og gruppebaserte helseforbedringsprosesser med fokus på livsstil, kosthold og underliggende miljøfaktorer.

Her kan du lese noen selvrapporterte erfaringer.

Samuel Andreas Nistad Flaten

" Fått tilbake livskvaliteten"

Før: Hadde fått CFS/ME diagnose på Haukeland Sykehus.

Nå: Fra å være stort sett husbunden og sengeliggende med utmattelse i hele kroppen, muskler, hjerne osv lever jeg nå et "normalt" liv.

Er tilbake på skolen, full tid, påbygg med biologi og matte S2, fullførte 2VGS Friluftsliv våren 2019, aktiv med havpadling, fjellturer osv.

Erfaring: Fått tilbake livskvalitet. For meg var det avgjørende med en kombinasjon av både undervisning og individuell veiledning.

Tarjei (Sønn)

Før: Adhd, med sterk hyperaktivitet og aggresjon.

Måneder etter: Mindre aggresjon, større forståelse av verden rundt. Kan sitte stille i kortere perioder og konsentrere seg. Klarer å følge skolen med assistent. Har lite konflikter med lærere og barn, veldig sjelden voldelig slik han var kun for ett år siden. Har lært å lese og skrive i andre klasse, kunne ingen av delene i første klasse.

Ca tre år senere: Tarjei kjører i dag cross sykkel på bane. I sommer har han bla. gått tur til Galdhøpiggen og mange andre fjelltopper. Han er en helt annen gutt enn han var for tre fire år siden. Ingen problemer på skolen med lærere eller andre barn. 

Erfaring: Det har opplevdes svært spennende og krevende. Det er veldig motiverende å lære når man merker engasjement og kunnskap.

"Hele familien har fått et mye bedre kosthold og helse. Vi har fått en helt annen forståelse av egen helse, plager og kosthold."

Skulle ønske vi visste om dette tidligere, det har gjort oss optimistiske på fremtiden mht. å få hjelp med eventuelle helseplager.

Vi har fått en helt annen forståelse av egen helse, plager og kosthold. Vi har alltid spist det vi trodde var sunt men har nå en helt annen forståelse av hva som er næringsrikt og ikke fullt av gift.

Vi deler vår kunnskap med venner som ønsker hjelp og har flere venner som opplever økt livskvalitet. Vi har fått en stor gutt på ett år, i første klasse kunne han ikke være i klasserommet fordi han ikke kunne sitte stille og ble frustrert fordi han ikke forsto det de skulle lære. Han måtte være i eget klasserom hele tiden. Nå i andre er han alle timer i klasserommet utenom musikk, det blir for mye støy. Han har mange venner fordi han ikke lenger er sint og aggressiv. Han kan skrive og lese litt. Han kan sitte i klasserommet hele timen bare med korte pauser ved pulten. Han gjennomførte kartleggingsprøver som den nest beste i klassen med 49 av 53 mulige poeng. I fjor hadde han fritak fra alle prøver. 

Beate Nereng Larsen

Før: Fordøyelsesproblematikk, angst/depresjonssymptomer, Kognitive utfordringer, tåkete hode, utmattelse, store PMS plager, tilbakevendende sår hals/feber og sykdomsfølelse i kroppen.

Nå: Generelt bedre helse, både fysisk, psykisk og emosjonelt. En mage og tarm som fungerer mye bedre, et hode som er klarere, et humør som er mer stabilt. Angsten er borte, og PMS problematikken begynner også å bli mye bedre. Mye mer energi og glede over livet.

Erfaring: Det var en hard start med mye nytt å ta inn. Mye nytt å lære seg og forholde seg til. Jeg hadde en stor motivasjon i meg for å bli bedre, jeg viste at jeg hadde et større potensial i meg. Jeg startet derfor med en høy motivasjon og et klart mål, i kombinasjon med en stor interesse og forståelse for kroppen og hvordan vi kan påvirke den selv gjennom hvordan vi lever (hva vi spiser, hvordan vi håndterer stress, kvalitet på søvn, relasjoner osv) har jeg følt at veien til hit jeg er i dag har vært en utrolig reise hvor jeg har lært svært mye om meg selv som menneske og hvor jeg har fått en enormt mye større innsikt i hva vi mennesker kan gjøre selv for å få et bedre liv.

Det har vært krevende til tider, opp til flere ganger, spesielt i sosiale sammenhenger. 

Men i det store og hele har det vært en helsereise uten like, som jeg gleder meg til å fortsette på.
Min helsesituasjon nå er veldig god.

"Jeg har et nytt liv med mer innhold, mer glede og mer tilstedeværelse. Jeg føler meg friskere enn noen gang."

"Jeg har en ny lyst på livet som jeg aldri har kjent på før. 
Jeg føler en forandring i egen kropp som jeg nesten ikke trodde var mulig. Grunnfølelsen i kroppen er helt forandret. Jeg føler meg rolig og trygg i meg selv. Jeg er ikke lenger redd for livet og hva det måtte bringe. Jeg nyter det til det fulle.

Det har vært veldig lærerikt å "forske" på egen kropp og forstå de ulike prosessene i kroppen og hvordan disse fungerer/fikk fungerer.

Les Beate sitt leserbrev om sin personlige reise

Savita Dalsbø

Før: Mageproblem, vondt i magen og slapp, variert energinivå, nedstemt.

Nå: God søvn, bedre mentalt og fysisk, bedre fordøyelse, lettere og gladere.

Erfaring: Jeg er svært takknemlig for å ha fått kunnskap og praktiske råd ift å bli i stand til å forbedere min helsetillstand som aktient.

Kristin Farstad

Før: Hodepine, leddsmerter, muskelsmerter, trykk over øynene, sopp, astma, depressiv og veldig humørsyk, sint og paranoid.

Nå: Jeg har ingen smerter i ledd lenger. Hodepinen/trykk bak øynene er borte. Jeg har tatt av 18 kg, og har mye mer overskudd. Føler meg mer våken og klar, og greier å konsentrere meg mer på jobb. Jeg ønsker mer ut av livet jeg lever, og humøret mitt er mye mer stabilt. Ikke like mye påvirket av PMS, og synes generelt jeg er mer optimistisk.

Erfaring: Positivt, motiverende, radikale endringer, men når man får grundig undervisning, så forstår men hvorfor endringene må til.

Kirsti Johanne Gjestvang Wedum

Før: Sliten, ør i hodet og mange forskjellige symptomer; ledd, muskler, mage, øyne, hjertebank, hjernetåke, øresus/ringing i ørene, oppblåst, mye luft i magen, løs mage, brystkreft.

Nå: Rolig mage, normal avføring, ingen vonde ledd, ikke muskelplager, ikke hjertebank, mer energi, kroppen kjennes frisk og sterk, hjernetåka letter.

Erfaring: Mer fokus på hva som gir meg god helse, enn hva som kan reparere symptomene. Opptatt av ren mat og at det er så mange faktorer som påvirker helse/uhelse.
Jeg har mine sårbarheter mht mat og miljø, som jeg vil ta hensyn til for å holde meg frisk.

"En langsom oppvåkning. Skritt for skritt, dråpe for dråpe."

Arild Marum Knutsen

Erfaring: Siden 70-tallet har verdens bestander av pattedyr, fugl, fisk, insekter, amfibier og reptiler blitt redusert med 70 %, forteller FN's naturpanel oss. Naturtap og økologiske sammenbrudd skjer raskt. Vi er inne i "Den sjette utryddelsen", iflg forskere. Det forringer våre liv. I våre "indre liv" skjer det samme. Tap av biologisk mangfold. Utvikling av dysbioser i våre tarmer.

Tap av helse. Det forringer våre liv.  
Vi må handle nå.

Ta vare på vår natur. Ta vare på våre dyr og fugler. Ta vare på våre tarmer. Ta vare på vår helse. Det handler om det samme. Vi trenger en dyp, verdimessig livsstilsendring i vårt samfunn.

Britt Haavaldsen

Før: IBS, tarmproblemer og forhøyede verdier for lever og nyre, tyreoditt.

Nå: Ingen symptomer på IBS, tarmdysbiose og overvekst av sopp er på vei til å normaliseres. Lever og nyre prøver er normalisert. Har energi til overs etter en lang dag.

Erfaring: Kunnskapen vi får gjennom programmet er helt unik og har vært helt nødvendig for å kunne gjøre de endringer som skal til for å forbedre/optimalisere helsen.
Kunnskapen og forståelsen modnes underveis og gjør det enklere og forbli i endringene samt hele tiden videreutvikle seg selv. For meg ble transformasjonen både fysisk og mentalt til store glede for meg selv og de rundt meg. Å være samlet i grupper samt dele informasjon og erfaringer har vært uvurderlig.
Gleder meg videre til reisen tilbake til meg selv.